Ooppera

Suomen kansallisooppera- ja baletti siirtyi kestävän taiteen aikaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 


"Aurinkovoima on niin kannattavaa, että kenellä kiinteistönomistajalla on enää varaa olla laittamatta paneeleita katolle?” Pasi Hyyppä, Etelä-Suomen alueen talotekniikkaryhmän päällikkö, Senaatti-kiinteistöt
Oopperan hiilijalanjälki

Suomen Kansallisooppera ja -baletti sai katolleen aurinkovoimalan

Suomalainen taide otti merkittävän askeleen kohti kestävää kehitystä, kun Oopperatalon katolle nousi Aila-myrskyn vauhdittamana aurinkovoimala. Voimalan teho on 34 700 kWh vuodessa ja se säästää tuhansia kiloja valtavan rakennuksen CO2-päästöjä. Voimalan toimitus oli Lem-Kemille erityinen, koska kyseessä on kulttuurisesti erittäin arvokas rakennus. Voimala sai osakseen myös paljon julkisuutta.

Oopperatalon voimala on osa Senaatti-kiinteistöjen käynnistämää valtakunnallista aurinko-ohjelmaa, joka on nyt ottanut ensimmäiset konkreettiset askeleet pääkaupunkiseudulla. Aurinkovoimaloita on asennettu kymmeneen valtion rakennukseen. Mukana on perinteisiä virastotaloja, tutkimuslaitoksia, koulurakennus sekä kulttuurikohteista Oopperatalo. Moderni parin sadan paneelin voimala rakentuu noin viikossa. Aila-myrsky vauhditti Oopperan rakennustöitä entisestään ja paneelit olivat paikallaan vain kolmessa päivässä.

"Oopperatalolla investoinnin kustannus on noin 40 000 euroa ja takaisinmaksuaika alle kymmenen vuotta", sanoo Pasi Hyyppä Senaatti-kiinteistöistä. "Sijoitetun pääoman tuotto on tässä tapauksessa noin kuuden – seitsemän prosentin luokkaa. Se on varsin hyvä taso. Lisäksi aurinkoenergiahankkeiden riskit ovat hyvin hallittavissa. Onko kiinteistönomistajalla enää varaa olla laittamatta kattoja tuottamaan?”

Senaatti-kiinteistöjen tarkoituksena on 20-kertaistaa aurinkoenergian tuotto. Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt investoi vuoteen 2022 saakka vuosittain noin miljoona euroa olemassa olevien kiinteistöjensä katoille toteutettaviin voimaloihin. Senaatti-kiinteistöt on solminut Lem-Kem Oy:n kanssa sopimuksen vuoden 2020 pääkaupunkiseudun voimaloiden asentamisesta. Lem-Kem suorittaa myös voimaloiden käyttöönotot sekä seuraa ja raportoi reaaliajassa voimaloiden toiminnasta.

 

Oopperatalo ilmasta-1