Korona Light by Harri Koskinen for Valoarte
Kuopion yliopistollisen sairaalan katolle valmistunut aurinkovoimala oli luovutushetkellään yksi Suomen suurimmista aurinkoenergiaprojekteista. Kokonaisuus oli sekä kunnianhimoinen, että haastava. Lisämausteena projektissa toimi useiden kattotyyppien ja kolmen osavoimalan yhteensovittamisen lisäksi aktiivinen helikopteritoiminta yhdellä sairaalan katoista.
Voimalan laskennallinen huipputeho on 180 kWp, eli kilowatti-peakia. Puhutaan siis hyvin merkittävän kokoisesta kokonaisuudesta. Tällaisessa projektissa kaiken täytyy osua nappiin ja suunnitelmien olla sekä hiottu tarkasti, että muokattavissa tarpeen mukaan. Onneksi projektin asiakas oli sekä kunnianhimoinen kestävän kehityksen edelläkävijä, että ennakkoluuloton mittavan kokonaisuuden edessä. KYS haluaakin toimia suunnannäyttäjänä kestävän kehityksen toteuttamisessa ja haastaa myös muita toimijoita vähähiilisten energioiden käyttöön.
Kun rakennetaan lähes 0,2 MWatin kokoluokan aurinkovoimalaa näin vaikeaan kohteeseen, täytyy kaiken toimia saumattomasti jo turvallisuudenkin takia. Suunnitelmassa tulee ottaa huomioon kohteen normaali käyttö, katon kantavuuden tuomat haasteet, tarvikkeiden ja painokivien logistiikka, sekä tietenkin järjestelmän tekninen toteutus.
Tiukasta aikataulusta huolimatta projekti valmistui ajallaan ja ilman ongelmia. Kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä sekä voimalan valmistumiseen, että toteutukseen.
Aurinkoenergian hyödyntäminen osana Eduskuntakiinteistöjen energiantuotantoa on merkki vastuullisesta ja kauaskantoisesta päätöksenteosta.
Pikkuparlamentin katolle rakennetun aurinkovoimalan asentaminen alkoi huolellisella suunnittelulla. Koska rakennus on yhteiskunnallisesti ja historiallisesti arvokas, kiinnitettiin voimalan ulkonäköön ja sijoitteluun erityisen paljon huomiota jo hankkeen alkuvaiheessa. Arkkitehdin avustuksella tehtiin hyvissä ajoin linjaukset siitä, miltä valmis aurinkovoimala tulisi näyttämään. Tämä koski erityisesti paneelien väriä ja näkyviä elementtejä. Kokonaisuus pyrittiin suunnittelemaan mahdollisimman luonnolliseksi osaksi rakennuksen arvokasta ulkomuotoa. Yhteistyö Lem-Kemin asennustiimin, suunnittelijoiden ja arkkitehtien välillä oli mutkatonta sekä suoraviivaista ja pääosin ilmakuvissa näkyvä lopputulos puhuu puolestaan.
Pikkuparlamentin aurinkovoimalan asennus on hyvä osoitus siitä, kuinka nopeasti aurinkopaneelit voidaan saada käyttöön ja vähentämään hiilijalanjälkeä, kun asennus ja suunnittelu ovat kunnossa. Yli 24 metrin korkeuteen asennettujen paneeleiden asennus kesti lopulta vain 5 työpäivää, jota edelsi muutama suunnittelupalaveri, sekä työmaalla että toimistolla. Tehokas asennus tehtiin kuitenkin luonnollisesti laadusta tinkimättä ja ilman että ministereiden tai rakennusaikana tapahtunut presidentin vierailu häiriintyi.
"Suurin merkitys on olla suunnannäyttäjä aurinkoenergian hyödyntämisessä ja osoittaa, että tämä on toimiva vaihtoehto tuottaa sähköenergiaa. Kaikki tuotettu sähkö menee kiinteistön omaan käyttöön muun muassa valaistukseen, ilmanvaihtoon ja eri laitteiden latauksiin." - Eduskunnan kiinteistöjen käyttöpäällikkö Matti Vuori
Kauppakeskus Sello toimii kestävän kauppakeskusliiketoiminnan suunnannäyttäjänä ja osoituksena kuinka hiilineutraali tulevaisuus käytännön tasolla rakennetaan. Sellolle onkin myönnetty Platinatason LEED-ympäristösertifikaatti ja se on ainut kauppakeskus Euroopassa jolla on kunnia kantaa tätä tunnustusta.
Olimme rakentamassa kestävää kehitystä sekä Sellon mittavassa valaistusuudistuksessa, että suuren 2500 paneelin aurinkovoimalan parissa.
Sellon katolla olevat aurinkopaneelit ja parkkihalliin sijoitettu akusto sekä energian älykäs automaattinen ohjaus tekevät Sellosta virtuaalivoimalaitoksen. Ainutlaatuisessa ja tulevaisuuteen tähtäävässä kokonaisuudessa Lem-Kem vastasi kestävän energian tuotannosta ja säästöstä, Siemens sen varastoinnista.
Sellon 2 500 aurinkopaneelin tuottama 750 kWp:n energia käytetään kauppakeskuksessa. Akustoon voidaan varastoida aurinkopaneelien kautta tuotettua energiaa, mutta akusto voidaan täyttää myös sähkömarkkinoilta ostetulla edullisella energialla ja käyttää sitä ajankohtina, kun sähkön hinta on korkealla. Sähkövarasto on teholtaan 2 MW ja kapasiteetiltaan 2,1 MWh.
Yleistyessään tällainen ratkaisu tuo suomalaiselle yhteiskunnalle mittavat säästöt, sillä se vähentää tarvetta investoida varavoimalaitoksiin. Ratkaisulla vahvistetaan myös Suomen energiantuotannon omavaraisuutta.
“Käytännössä pystymme puolittamaan uusiutuvan energiantuotannon investointien takaisinmaksuajan. Vuositasolla puhutaan jopa satojen tuhansien eurojen säästöistä. Vuonna 2010 Sellon vuotuinen energiankulutus oli 34 GWh, nyt se on jo alle 28 GWh. Samalla ovat pudonneet CO2-päästöt. Energiansäästö on tärkeä keino hillitä kiinteistön kustannuksia ja ylläpitovuokrien korotuspaineita. Ympäristöseikkoihin ja hiilijalanjälkeen kiinnittävät entistä enemmän huomiota myös Sellon asiakkaat ja vuokralaiset” - Sellon Kiinteistöpäällikkö Olli Paunola
Aurinkoenergia on maailman kestävintä ja puhtainta energiaa. Auringon ydinfuusiossa vapautuvaa säteilyä voidaan hyödyntää sekä sähkö- että lämpöenergiana. Suomessa aurinkoenergian hyödyntäminen on erittäin tehokasta pitkistä kesäpäivistä johtuen ja tehosuhde on samalla tasolla Saksan kanssa. Tätä loputonta ja puhdasta energiaa varastoituu myös maaperään ja sitä voidaan hyödyntää maalämpönä
Vuonna 1985 perustettu Lem-Kem Oy on suomalainen perheyritys, jolta saat kokonaisvaltaiset valaistusratkaisut kaikenlaisiin kiinteistö- ja teollisuuskohteisiin sekä kattavan valikoiman kiinteistönhoitotuotteita ammattimaisen kiinteistönhoidon tarpeisiin.
Vieterikatu 11, 15700 LAHTI
Puh. 0207 549 400
Fax 0207 549 440
lemkem@lemkem.fi