Maa
lämpö

Luonnonvoimaa

Auringon tuottamaa puhdasta paikallista

lämmitysenergiaa

Maalämpö on tulevaisuuden kestävä energiaratkaisu

Auringon tuottamaa energiaa

Joka tunti maahan osuu 400 triljoonaa joulea auringon tuottamaa energiaa. Merkittävä osa tästä energiasta varastoituu vuoden jokaisen 8670 tunnin aikana maaperään ja vesistöihin. Tämä puhdas planeetan kuoreen varastoitunut energia on mahdollista kerätä talteen käyttäen maalämpöteknologiaa. Kerättyä energiaa, eli maalämpöä, voidaan puolestaan käyttää kiinteistöjen lämmitykseen.

Toinen tapa kerätä auringon tuottamaa energiaa on napata se kiinni, ennen sen osumista ja varastoitumista maaperään - aurinkopaneelien avulla. Nämä kaksi uskomatonta puhtaan energia resurssia on myös mahdollista yhdistää yhdeksi Kestävän Energian Järjestelmäksi jolloin aurinkovoimalla voidaan tuottaa lämpöpumppujen tarvitsema sähkö.

Maankuoreen varautunut lämpö on jatkuvasti uusiutuvaa. Se ei ehdy käytössä, eikä tuota hiilidioksidia. Maalämpö kerätään käyttämällä maalämpöputkistoa ja lämpöpumppuja.

Maalämmön toimintaperiaate lyhyesti:

  1. Voimala mitoitetaan kiinteistön todellisen tarpeen mukaisesti ja suunnitellaan huolella

  2. Maahan porataan 100-350 metriä syvä reikä

  3. Reikään upotetaan putki, jossa lämmönkeruuneste pääsee kiertämään. Tätä kutsutaan energiakaivoksi

  4. Lämmönkeruuneste kiertää pumppujen avulla energiakaivossa, jossa siihen sitoutuu auringon tuottamaa maaperän lämpöenergiaa

  5. Lämmennyt neste pumpataan lämpöpumppuun

  6. Erittäin energiatehokkaan kompressoritekniikaan avulla lämpöpumppu hyödyntää lämmön ja jakaa sen talon lämpö- ja lämminvesijärjestelmään

  7. Kun keruuneste on luovuttanut lämmön, se pumpataan takaisin porausreikään lämpenemään uudelleen

Hiilineutraalia lämpöä

Kestävää lämpöä

Maaperään on varastoitunut lähes rajattomasti energiaa

Maalämpö toimii vuodesta toiseen ja vuodenajasta riippumatta. Pumppujen odotettu käyttöikä on 20-30 vuotta ja hyvällä suunnittelulla, toteutuksella ja huollolla tätä voidaan vielä nostaa entisestään. Maalämpöä on saatavilla maaperästä lähes rajattomasti ja aurinko tuottaa sitä jatkuvasti lisää. Lämpökaivojen välillä tulee olla kuitenkin 20 metrin etäisyys, jotta paikallisesti saatavilla oleva energia riittää kullekkin kaivolle.

Maalämmön etäisempi serkku geoterminen lämpö on taas huomattavasti syvemmällä sijaitsevaa lämpöä ja se syntyy radioaktiivisen hajoamisen seurauksena. Suomessa geotermisen lämmön käyttö on vasta alkutekijöissään, mutta esimerkiksi Islannissa 66% asuinkiinteistöistä lämpiää geotermisesti.

400Triljoonaasyytä M

 

Erittäin kannattavaa kaikille kiinteistöille

Maalämpö sopii hyvin erilaisille kiinteistöille

Urheilukeskus, business park, kerrostalo, tehdas - maalämpö sopii kaikkiin kiinteistöihin, koosta riippumatta. Pumppujen määrä on skaalattavissa kiinteistön koon ja rakennusten mukaisesti. Uudenaikaiset lämpöpumput voidaan myös kytkeä hyvinkin erilaisiin kiinteistönohjausjärjestelmiin. Oli kyse sitten asuinkerrostalon yksinkertaisemmasta järjestelmästä, tai useiden kiinteistökokonaisuuksien tekoälyohjatusta, sään mukaan lämmitystä säätävästä kokonaisuudesta, on maalämpö mahdollista toteuttaa. Tärkeintä on mitoitus ja tarkka ja asiantunteva suunnittelu.

Kun maalämpö mitoitetaan oikein, voivat saavutetut säästöt olla mittavat. Esimerkiksi Thermian uuden sukupolven Mega 2020 -lämpöpumpuilla voidaan päästä jopa 85% kiinteistökohtaisiin säästöihin lämmityskuluissa ja valtaviin hiilidioksidin vähennyksiin.

Maalämpöpumput Thermia Mega

Uusimpien lämpöpumppujen vahvuutena on älykäs kompressorien invertteriohjaus, jonka avulla pumppujen hyötysuhde saadaan maksimoitua hyvin laajalla tehoalueella. Tällöin pumppujen kompressorit eivät toimi termostaattiohjatusti on/off -periaatteella, mikä vähentää huoltotarvetta ja optimoi lämmitystä erilaisissa sääolosuhteissa.

Huoltotarvetta vähentää niin ikää mahdollisuus kytkeä pumput tietoverkkoon ja tehdä tarvittavat tekniset seurannat etänä. Kun dataa saadaan jokaiselta yksiköltä erikseen, on mahdollista keskittää huoltokäyntejä todellisen tarpeen mukaan. Uuden sukupolven lämpöpumpuissa on lisäksi saavutettu yli 2 asteen menoveden lämpötilan parannus aikaisempiin sukupolviin verrattuna, käyttäen hyväksi kylmäteknisiä innovaatioita.

Uusimmissa pumpuissa on lisäksi tulistuslämmön talteenotto lämpimän käyttöveden tuottoa varten. Tällä on merkittävä vaikutus varsinkin suurten vedenkäytön kiinteistöissä, kuten hotellirakennuksissa ja uimahalleissa. Tällöin myös suuri määrä käyttövettä saadaan tuotettua hyvällä hyötysuhteella.

Lämpöpumppujen etäohjaus ja pumppukohtainen tarkastelu onnistuu myös kätevästi älypuhelinsovelluksella.

 

Lämpöpumpun etäohjaus-1

 

Toteuttamiamme projekteja

Sello1

Kauppakeskus Sello

Energiaa säästävän valaistuksen lisäksi rakensimme Selloon yli 2000 paneelin voimalan.

Jukolan maitotila

Jukolan Maitotila

Suomen parhaan Cheddarin tuottaja siirtyi kestävään energiaan.

Pikkuparlamentti (1)

Eduskunnan Pikkuparlamentti

Voimalan asennuksesta ei aiheudu keskeytyksiä kiinteistön käyttäjälle.

Aurinkopaneeli seinään

Lahti Energia

Aurinkovoimalan rakentaminen onnistuu myös talon seinään.

KYS

Kuopion yliopistollinen sairaala KYS

Aurinkovoimala helikopterikentän viereen - Onnistuu!

Ooppera-2

Oopperatalo

Kansallisooppera ja -baletti siirtyivät kestävän taiteen aikaan.

Kuortaneen Urheiluopiston telinevoimisteluhalli Lem-Kem Areena

 

Kuortaneen Urheiluopisto

Meille on ollut kunnia tehdä jo vuosia yhteistyötä kestävän tulevaisuuden eteen Kuortaneen Urheiluopiston kanssa. Kuortaneen Urheiluopisto on Suomen hienoimpia ja monipuolisimpia huippu-urheilun keskuksia. Urheiluopistolla on myös kunnianhimoinen tavoite, saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2030. Lue miten tämä toteutetaan:Kuortaneen Urheiluopisto

Aurinko
energia

Auringon tuottamaa säteilyä voidaan käyttää myös sähköenergiana, ennen sen varastoitumista maahan, lue lisää: Aurinkovoima