Tibnor

Älyvalaistus toi merkittävän parannuksen työturvallisuuteen ja viihtyvyyteen

 

 

 


”Sähkön siirtokulutus vähentyi saman tien puolella. Työntekijöiden parantuneen vireystilan myös huomaa, yövuorossa ei väsytä ja työ- ja kotimatkaturvallisuus on kasvanut sen seurauksena." Maintenance Manager Jari Kallio, Tibnor
Älyvalaistus Tibnor

Älykästä teräspalvelua

Teräspalvelukeskus haki energiatehokkuutta uudella valaistusteknologialla

 

Vau! Tulee ensimmäisenä mieleen, katsellessa edessä avautuvaa tuotantohallia valaistusuudistuksen jälkeen. Tibnorin teräspalvelukeskus Järvenpäässä on vaikuttava näky. Valtavissa halleissa liikkuu tonneittain terästä niin maan tasolla, kuin katossa kulkevilla kiskoilla. Painavaa tavaraa liikuteltaessa valaistuksen on syytä olla kunnossa. Kestävään terästeollisuuteen tähtäävä Tibnor kääntyikin uusimman valaistusteknologian puoleen energiansäästötavoitteissaan.

Vuosikymmeniä suuret hallirakennukset on Suomessa valaistu suurpainenatriumvalaisimilla. Keltaista ja hieman aavemaista valoa tuottavat valaisimet olivat pitkään ainoita vaihtoehtoja valtavien tuotantotilojen valaistuksessa. Hintana on ollut valtava energiankulutus. LED-teknologia on kuitenkin ottanut valtavia harppauksia myös aivan viime vuosina ja nykyään suurtenkin kiinteistöjen valaistus voidaan toteuttaa älykkäästi ohjattujen ledien avulla. Tibnorin uusi valaistus on Bluetooth-ohjattu, eikä uudelleenkaapelointeja ja monimutkaisia DALI-järjestelmiä tarvittu. Todellinen energiansäästö on myös laskelmia suurempaa, koska älykkäät sensorit ohjaavat valaistusta vain sinne, missä sitä milloinkin tarvitaan. Jos työvuorot muuttuvat, onnistuu uudelleen ohjelmointi vaikka älypuhelimella.

Edut ovat lievästi sanottuna huomattavat.

”Sähkön siirtokulutus vähentyi saman tien puolella”, kertoo projektista vastannut Maintenance Manager Jari Kallio Tibnorilta. ”Työntekijöiden parantuneen vireystilan myös huomaa, yövuorossa ei väsytä ja työ- ja kotimatkaturvallisuus on kasvanut sen seurauksena.”

Lähellä päivänvaloa värisävyltään olevat LED-valaisimet ovatkin usein vastaus moneen ongelmaan. Parantunut valaistusteho, yhdistettynä värisävyyn, nostaa todella tutkimustenkin mukaan vireystilaa tehokkaasti ja vähentää sekä työtapaturmia, että työssä väsymistä. Tibnorilla työtä tehdäänkin kolmessa vuorossa ja vireystilan merkitys vain korostuu pimeänä vuodenaikana.

Syy kolmivuorotyöhön on ilmeinen, kun katselee tahtia, jolla rekkoja ajaa sisään teräshalleihin ja sieltä ulos. Tibnor vastaanottaakin joka viikko kaksi junalastillista tavaraa, Suomen teräksentuotannon sydänmailta Raahesta. Kaikki tämä teräs täytyy käsitellä, pakata ja monesti myös leikata asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Kun on omaa tuotantoa, on myös laaduntarkkailua. Tibnorin laaduntarkkailu ottikin harppauksen eteenpäin, kun leikkaustilojen valaistus nostettiin 500 luksin tasoon, muun uudistuksen ollessa 300 luksia. 

Vaikka liikenne käy vilkkaana, onnistuttiin valaistusuudistus toteuttamaan pysäyttämättä tuotantoa tai pakkausta hetkeksikään. ”Lem-Kem suunnitteli työn hyvin ja asentajat työskentelivät myös iltaisin, jotta normaali toiminta on voinut jatkua katkeamatta”, Kallio kertoo. ”Työntekijät myös kertovat, että työteho on parantunut, kun trukista ei enää tarvitse nousta tarkastaakseen terästuotteista tuotetietoja, vaan ne näkee uudistuksen jälkeen suoraan kabiinista”, Kallio naurahtaa.

 

Uudistus

Ennen

400 Watin suurpainenatriumvalaisimet

Paikoin jopa alle 150 lx valoteho

Heikko värintoisto (RA 40)

Tibnorin tarve

Energiansäästö ja panostus kestävään kehitykseen

Valaistus itse ohjelmoitavissa ja säädettävissä

Työtehon ja vireystilan nosto

Työtapaturmien vähentäminen

Laaduntarkkailun parannus

Uudistuksen jälkeen

230 Watin Opple High Bay LED-valaisimet

Valotehon nosto 300 luxiin, laaduntarkkailussa 500 lx

Polttotunnit vähenevät uuden valonohjauksen ansiosta

Vuosittainen Energiansäästö n. 17 000 euroa

Sijoitetun pääoman tuotto n. 30%

Tibnor video 2