Energiatiimi_blogi.jpg

LEM-KEM BLOGI

Uutisia ja näkemyksiä energiansäästöstä, valaistuksesta ja investoinneista.

"Sähköauton lataus kielletty"

Kirjoittanut Laura Ala | 20.3.2017 13:48

 

Entä jos sähköautojen lataus muuttuukin kiinteistön ongelmasta palveluksi?

Sähköautot yleistyvät myös Suomessa ja lataussähköä kuluu.  Kiinteistöissä eletään murrosvaihetta, jossa monet taloyhtiöiden päättäjät ovat joutuneet kahden tulen väliin. Kun asukas lataa autonsa akkua taloyhtiön seinästä, polttomoottoriautolla tai julkisilla liikennevälineillä kulkevan naapurin kulmat kurtistuvat. Onko oikein, että tuo lataa menopelinsä taloyhtiön piikkiin? Eihän taloyhtiö maksa asukkaiden polttoaineita tai bussilippujakaan! Aiheellinen kysymys. Niinpä monessa taloyhtiössä on reiluuden ja naapurisovun vuoksi päädytty kieltämään sähköautojen lataaminen tyystin.  

Ongelma ei kuitenkaan ratkea kielloilla, sillä sähköautojen määrä lisääntyy jatkuvasti - mikä on ilmaston kannalta teitenkin positiivinen asia. Suomen hallituksen tavoite on, että maassamme olisi vähintään 250 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Lataamisen kieltäminen on  siis kuin yrittäisi tilkitä vuotavaa patoa teipillä. 

Asukkaiden tasapuolisen kohtelun lisäksi latauspisteisiin liittyy myös teknisiä kysymyksiä. Nyt lataamiseen käytetään usein lämmitykseen tarkoitettua pistorasiaa. Sillä saa mukavasti peruslatauksen autoon yön aikana. Kun sähköautojen määrä parkkihallissa lisääntyy,  lämmityspistorasiat eivät riitä. Saatetaan myös tarvita nopeamman latauksen pisteitä.

Mitä siis kiinteistönomistajan tai taloyhtiön tulisi tehdä?

Taloyhtiön parkkihalli tai muu parkkipaikka kannattaa muuttaa riidanaiheesta sähköautoilijoiden palveluntarjoajaksi. Uudenlaisella latauspistemallilla sähköauton käyttäjä saa akut täyteen kätevästi kodin parkkihallissa tai parkkipaikalla. Samalla hän maksaa käyttämästään sähköstä. Tuotot tilittyvät latauspisteeltä automaattisesti kiinteistön pankkitilille.  Systeemi on näppärä käyttää ja kaikkien asukkaiden kannalta reilu. Myös taloyhtiö voittaa.

Energiatiimi_sähköauton_lataus_2.jpg

Helpoin tapa päästä vauhtiin on ottaa yhteyttä Energiatiimiin.  

Teemme kartoituksen ja hoidamme asennuksen avaimet käteen -periaatteella. Käytössämme on ICU EVE mini -latauspisteet ja Liikennevirta Oy:n tarjoama VIRTA Business -pilvipalvelu. Samassa yhteydessä kiinteistön latausteknologia tulee päivitettyä myös tulevaisuuden autokantaa palvelevaksi. Ja mikä parasta, lataamisen kieltävät kyltit voidaan poistaa ja naapurisopu säilyttää.

Suomen asunto-osakkeen omistajat ry kirjoitti aiheesta Helsingin sanomiin 6.2.2017 - lue artikkeli 

 

Sähköautoilla latausta kiinteistösi tilille - lue lisää 

Aiheet: Energiatiimi, sähköauton lataus, kiinteistö, ICU EVE mini, sähköauto, sähköauton latauspiste, sähköautojen latauspalvelu, VIRTA Kiinteistö

Kirjoittanut Laura Ala

Laura Ala on yrittäjä ja liiketoiminnan kehittäjä, joka työskentelee mm. uusiutuvan energian, virtuaalitodellisuuden ja viestinnän parissa.