Energiatiimi_blogi.jpg

LEM-KEM BLOGI

Uutisia ja näkemyksiä energiansäästöstä, valaistuksesta ja investoinneista.

Mikä on helpoin tapa parantaa tuottavuutta ja vähentää terveysriskejä?

Kirjoittanut Energiatiimi | 3.4.2018 9:24

Astut kotiisi ja laitat eteisen valon päälle. Ripustat takin naulaan ja riisut kengät. Kävelet keittiöön, jossa valo ei toimi. Et näe eteesi, joten rupeat kaivamaan taskustasi puhelinta - siinähän on myös taskulamppu.

Valaistus on asia, joka ympäröi meitä päivittäin, mutta johon emme sen toimiessa tule kiinnittäneeksi sen enempää huomiota. Vasta valaistuksen puuttuminen kokonaan tai määrällisesti ja laadullisesti huono valaistus saa ymmärtämään sen tärkeyden. Mutta miksi valaistus on lopulta niin tärkeää?

Valaistus tuottavuuden ja turvallisuuden perustana.

Valaistuksen perustavanlaatuinen tehtävä on mahdollistaa kiinteistön käyttäjille näkeminen ja tekeminen. Näkeminen tarkoittaa sitä, että ihminen kykenee havaitsemaan ja tulkitsemaan ympärillään olevia kokonaisuuksia. Tämän lisäksi valaistus mahdollistaa myös nähdyksi tulemisen. Kun ihminen kykenee näkemään ja tekemään, niin kiinteistö on luonnollisesti myös entistä turvallisempi ja tuottavampi.

Valaistus lisää turvallisuuden tunnetta ja tuottavuutta. On selvää, että oikealla tavalla valaistu kiinteistö parantaa sen käyttäjien turvallisuutta, kun taas huonosti valaistu kiinteistö heikentää sitä, oli kyse sitten rappukäytävästä tai kokoonpanotehtaasta. Toisaalta valaistuksella on myös suuri vaikutus kiinteistössä tapahtuvaan tuottavuuteen. Kun työntekijä näkee kunnolla, hän pystyy toteuttamaan työtehtävänsä paremmin. Jos taas valaistus on huono, niin väistämättä myös tuottavuus kärsii.

 

Valaistus vaikuttaa terveyteen - totta vai tarua?

Asia, josta valon ja valaistuksen yhteydessä usein keskustellaan, on sen vaikutus terveyteen. Tästä löytyy paljon tietoa suuntaan ja toiseen, mutta todellisuus lepää jossain ääripäiden välimaastossa. Lähtökohtaisesti valaistus ei paranna terveyttä, mutta heikko valaistus huonontaa sitä. Herkimmät ihmiset voivat esimerkiksi reagoida valon värähtelyyn tietyillä taajuuksilla, mikä voi aiheuttaa heille migreenikohtauksia. Huono valaistus voi siis salakavalasti vaikuttaa negatiivisesti yksilön terveyteen tavalla, jota ei heti tulisi ajatelleeksi.

 

Mitä arvoa valaistus tuottaa?

Valaistuksella voidaan vaikuttaa siihen, miltä erilaiset asiat kiinteistössä näyttävät. Tietynlaisessa liiketoiminnassa tällä voi olla kriittinen vaikutus siihen, miten kauppa käy. Kun esimerkiksi kaupassa laitetaan elintarvikkeet esille, voi lopputulos olla hyvinkin erilainen riippuen käytössä olevasta valaistuksesta. Hyvä esillepano yhdistettynä erinomaiseen valaistukseen voi lisätä elintarvikkeiden houkuttelevuutta huomattavasti verrattuna tilanteeseen, jossa näitä ei olla huomioitu. Tarkoitus on tuoda oikeanlaisella valolla pinnoista esiin juuri ne piirteet, jotka on tarkoitettu nähtäväksi.

 

Huolehdi valaistus kerralla kuntoon!

Valaistuksella on suuri vaikutus kaikkeen siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Oli kyse sitten tuottavuudesta, turvallisuudesta tai terveydestä, on valaistuksen rooli huomattavasti tärkeämpi kuin mitä alkuun saattaisi ajatella. Hyvä valaistus ei kuitenkaan synny itsestään. Suuremmissa projekteissa on erittäin hyödyllistä paneutua valaistukseen hetkeksi ja laatia erillinen valaistussuunnitelma, jonka pohjalta varmistetaan määrällisesti ja laadullisesti hyvä valaistus.

 

 

Opas: Näin teet kiinteistön valaistussuunnitelman

Valaistussuunnitelmaoppaamme tarjoaa pintaa syvemmän opastuksen valaistuksen taustoihin sekä konkreettiset viisi askelta kiinteistön valaistussuunnitelman tekoon. Oppaan on kirjoittanut Lem-Kemin oma Valotohtori, joka on 35 vuoden aikana tehnyt maailmanlaajuisesti tuhansia eri valaistustoteutuksia.

 

 Lataa opas kiinteistön valaistussuunnitelman teosta!

 

 

Kirjoittanut Energiatiimi