Energiatiimi_blogi.jpg

LEM-KEM BLOGI

Uutisia ja näkemyksiä energiansäästöstä, valaistuksesta ja investoinneista.

Miten hankit aurinkovoimalan, joka toimii vielä vuonna 2042?

Kirjoittanut Energiatiimi | 27.4.2017 10:20

Uudet aurinkovoimalat ovat viimeisintä huipputeknologiaa, jotka suunnitellaan toimimaan vuosikymmenten ajan. Siksi ei ole yhdentekevää mistä ja miten ratkaisun hankit. Aurinkovoimala tulee olemaan pitkäaikainen osa kiinteistöäsi, joten on tärkeää, että voit luottaa sen komponentteihin, toimivuuteen ja sen toteuttavan osapuolen osaamiseen.

Teknologian nopea uudistuminen on luonut vauhtisokeutta. Älypuhelimet, televisiot, autot, kodinkoneet – uusimme niitä yhä kiihtyvään tahtiin. Useimmilta huipputeknologian laitteilta emme edes odota enää vuosien, saati sitten vuosikymmenten toimivuutta. Vai mahtaako taskussasi oleva älylaite olla jo yli kaksi vuotta vanha? Osa nykyisestä teknologiasta on kuitenkin suunniteltu toimimaan vuosikymmeniä. Miten siis tehdä oikea valinta näin pitkä-aikaiselle investoinnille?

 

Viisi asiaa, joilla varmistat päätöksesi toimivuuden vuosien ajan

Valitse luotettava toimittaja.

Kasvava markkina tuo markkinoille paljon pelureita. Kuten kaikilla markkinoilla, osa yrityksistä toimii vastuullisesti ja tuottaa asiakkaalle parhaan mahdollisen ratkaisun kykyjensä mukaan. Uusien pelureiden haasteena on vastata toiminnasta koko laiteinvestoinnin ajan. Pitkät, jopa 20 vuosikymmenen takuuajat voivat olla haasteellisia yrityksille, joka vasta aloittelee toimintaansa. Yrityksen luotettavuudesta myös tulevaisuudessa kertovat asiakkaiden lukumäärä ja yrityksen sitoutuminen, pitkä-aikainen toiminta ja vakavaraisuus. Aurinkovoimala on pitkäikäinen investointi, valitse kumppani joka voi myös sitoutua pitkäjänteisesti sen ylläpitoon.

Varmista kiinteistösi todellisen tarpeen mukainen suunnitelma 

On helppoa arvioida, kuinka paljon katollesi tai seinällesi mahtuu aurinkopaneeleja. Se on puhdasta matematiikkaa. Se kuinka paljon kiinteistösi voi hyödyntää aurinkoenergiaa edellyttää kuitenkin huolellista kartoitusta ja suunnitelmaa. Hyvin tehdyssä suunnitelmassa huomioidaan rakennuksen energiankäyttö eri käyttötilanteissa ja tehdään todellisen tarpeen mukainen optimoitu laskelma aurinkoenergian hyödyntämisestä.

Luota komponentteihin, joihin saat varaosia 2040 -luvulla

Varaosat maksavat murto-osan koko laitteistosta. Mutta mikäli niitä ei ole tulevaisuudessa tarjolla, voit pahimmillaan joutua uusimaan koko järjestelmän. Aurinkovoimaloissa on olennaista valita huippulaatuiset komponentit, jotka ovat globaalien markkinajohtajien tekemiä. Riski, että paneelit jäisivät katollesi vain koristeiksi, pienenee.

Varmista, ettei aurinkopaneelisi ”koristele” naapurisi pihaa

Suomessa on toisinaan äärimmäiset olosuhteet. Paneelien ja niiden kiinnitysmekanismien tulee kestää lumikuormat ja voimakkaan syysmyrskyn riepottelu - muuten paneelisi koristavat eräänä aamuna naapurin pihaa. On siis erittäin tärkeää, että tuuli- ja lumikuormalaskelmat on tehty oikein ja huolella. Hyvä yhteistyökumppani tekee laskelmat puolestasi.

Asennus kannattaa ja pitää tehdä vain kerran

Kun tehdään aurinkovoimalan asennusta vuosikymmeniksi, ei ole yhdentekevää kuka sen tekee. Varmista, että asentajilla on kokemusta ja osaamista aurinkopaneelien asentamisesta. Asennustyö ei saa aiheuttaa vaurioita itse rakennukseen eikä myöskään estä rakennuksen toimintaa asennuksen aikana. Kaikki mahdolliset haitat huomioidaan ja minimoidaan. On myös erittäin tärkeää, että oikein valittujen komponenttien asennukset tehdään laskelmia vastaavalla tavalla, jotta varmistetaan järjestelmän ongelmaton toiminta vuosikymmeniksi eteenpäin. Jos ongelmia tulee, on tärkeää, että takuu koskee myös asennustyötä ja että yritys pystyy tekemään takuuhuollot nopeasti.

 

Aurinkovoimala on kannattava investointi lähes kaikkiin kiinteistöihin, mutta vain mikäli se tehdään ja toteutetaan huolella. Varmista voimalan rakentajan ja komponenttien luotettavuus etukäteen, niin saat luotettavaa ja lopulta ilmaista energiaa vuosiksi ja vältät turhan jälkipoltteen kustannuksissa.

Miten aurinkoenergia maksaa itsensä takaisin - katso video

 Haluatko keskustella kanssamme kiinteistösi aurinkovoimalapotentiaalista?  Klikkaa tästä

 

Aiheet: Aurinkoenergia, Aurinkovoimalaitos, Energiatiimi, kiinteistö, ilmainen energia, Aurinkovoimala

Kirjoittanut Energiatiimi