Taidetta auringon voimalla

Posted by Jouni Lautiainen on 1.10.2020 12:32

In Aurinkoenergia, Aurinkovoimala, Aurinkovoimalan rakentaminen

Suomen Kansallisooppera ja -baletti sai katolleen aurinkovoimalan

Oopperatalo ilmasta-1

Suomalainen taide otti merkittävän askeleen kohti kestävää kehitystä, kun Oopperatalon katolle nousi Aila-myrskyn vauhdittamana aurinkovoimala. Voimalan teho on 34 700 kWh vuodessa ja se säästää tuhansia kiloja valtavan rakennuksen CO2-päästöjä vuodessa.

Voimalan toimittaja on lahtelainen Lem-Kem Oy, joka on Suomen suurin aurinkoenergiaratkaisujen kokonaistoimittaja, yli tuhannella toimitetulla voimalalla. Kokonaistoimittajana yritys sekä maahantuo, suunnittelee, asentaa että huoltaa toimittamansa voimalat. Lem-Kem on toimittanut satojen ja tuhansienkin paneelien voimaloita mm. Eduskunnan Pikkuparlamentin katolle ja Kauppakeskus Selloon.

Oopperatalon voimala on osa Senaatti-kiinteistöjen käynnistämää valtakunnallista aurinko-ohjelmaa, joka on nyt ottanut ensimmäiset konkreettiset askeleet pääkaupunkiseudulla. Aurinkovoimaloita asennetaan kymmeneen valtion rakennukseen. Mukana on perinteisiä virastotaloja, tutkimuslaitoksia, koulurakennus sekä kulttuurikohteista Oopperatalo.

Moderni parin sadan paneelin voimala rakentuu noin viikossa. Aila-myrsky vauhditti Oopperan rakennustöitä entisestään ja paneelit olivat paikallaan vain kolmessa päivässä. Myrskytuulista ei ole myöskään haittaa paneeleille. ”Voimalat suunnitellaan niin, että mallinnamme 30 viime vuoden aikana olleita pahimpia myrskyjä, laskemme tuulen keskiarvon ja sille melkoisen kertoimen. Sellaisia tuulia ei Suomessa esiinny, vaikka sään ääri-ilmiöt yleistyvätkin”, kertoo Lem-Kemin viestinnästä vastaava Jouni Lautiainen.

”Vaikka tietokonemallinnus on tarkkaa, viimeiset silaukset paneelien sijoittelussa tehdään aina katolla. Asennustyössä voi tulla eteen odottamattomia ilmanpoistoaukkoja, antenneja ja näiden varjostuksia. Myös katon rakenne ja kunto vaikuttavat voimalan sijoitteluun ja sähkötöiden läpivienteihin”, Oopperan asennustöistä vastaava Milko Enden avaa.

Investointina aurinkovoimala on teknologian kehittymisen johdosta aina kannattava. Sijoitetun pääoman tuotto voi olla jopa 20%, Oopperan tapauksessa se on noin 6-7% mikä on sekin hyvin merkittävää. Oopperan katolla on myös tilaa lisäpaneeleille.

”Hyvin suunnitellussa voimalassa riskit ovat pieniä ja voimalat käytännössä huoltovapaita. Suomessa onneksi sataa sen verran että katolla ei tarvitse käydä pyyhkimässä pölyjä. En tiedä millä muulla sijoituksella kiinteistönomistajan olisi mahdollista saada riskivapaasti 7-20% tuotto sijoitetulle pääomalle”, Lautiainen jatkaa.

Senaatti-kiinteistöjen tarkoituksena on 20-kertaistaa aurinkoenergian tuotto. Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt investoi vuoteen 2022 saakka vuosittain noin miljoona euroa olemassa olevien kiinteistöjensä katoille toteutettaviin voimaloihin. Senaatti-kiinteistöt on solminut Lem-Kem Oy:n kanssa sopimuksen vuoden 2020 pääkaupunkiseudun voimaloiden asentamisesta. Lem-Kem suorittaa myös voimaloiden käyttöönotot sekä seuraa ja raportoi reaaliajassa voimaloiden toiminnasta.