Energiatiimi_blogi.jpg

AJANKOHTAISTA

Uutisia energiansäästöstä, valaistuksesta ja investoinneista.

Turvaa talven varalle - kiinteistövastaavan 5 ohjetta turvallisemmalle talvikaudelle

Kirjoittanut Energiatiimi | 21.12.2017 14:33

Suomen talvi on parhaimmillaan kaunis kuin postikortti, pahimmillaan yllättävä ja tappava kaduilla kulkijoille. Katoilta tippuva lumi tai jää voi olla kohtalokasta kenelle tahansa. Vaaratilanteita voivat aiheuttaa myös liukkaat ja huonosti valaistut piha-alueet ja kulkuväylät. Vastuu turvallisuudesta kuuluu kiinteistönomistajalle, joten asiasta huolehtiminen talvikaudella on ensiarvoisen tärkeää

Nämä 5 ohjetta ovat auttaneet asiakkaitamme parantamaan kiinteistöjen turvallisuutta ja käyttäjäkokemusta ulko- ja sisätiloissa. 

  • Riittävä ulkotilojen valaistus
  • Jäätymisen estäminen ja nopea jäänsulatus kulkuväyliltä
  • Putkistojen tukosten estäminen
  • Suojaesteet kiinteistöjen riskialueille tippuvan lumen ja jään suhteen ja
  • Sisään kantautuvan kosteuden ja liukkauden estäminen.

 

1. Modernisoi ulkotilojen valaistusratkaisut piha-alueilla

 

Suomen talvessa pimeyttä vastaan on valmistauduttava oikeatehoisella ja automaattisella valaistusratkaisuilla. Kokemuksemme mukaan suurimmassa osassa kiinteistöjä valaistus ei ole toteutettu voimassa olevien suositusten ja standardien mukaisesti. Pimeys ja liukkaus ovat vaarallinen yhdistelmä ulkona liikkuvalle. Oikein optimoitu valaistus sekä liiketunnistimet parantavat sekä käyttäjämukavuutta että lisäävät turvallisuutta. Hyvin toteutettu valaistusratkaisu säästää myös energiaa ja vähentää ylläpitokustannuksia sekä lisää rakennuksen arvoa.

 

2. Varaudu kulkuväylien jäätymiseen ennakoivasti

 

Viime vuosien talvet ovat erittäin vaihtelevia: välillä sataa lunta, välillä vettä ja lämpötilat vaihtelevat voimakkaasti. Tämä aiheuttaa erittäin suuria haasteita kiinteistöjen kulkuväylien ylläpitoon ja hoitoon. Oikein valittu ja käytetty hiekoitus sekä jäänsulatusratkaisu ennaltaehkäisee ja nopeuttaa kiinteistöhuoltajan työtä. Pidä aina riittävä määrä jäänsulatusaineita  saatavilla. Näin eivät keliolosuhteet pääse yllättämään ulkokulkuväylien hoidossa. Vähennät liukastumisriskiä ja parannat kiinteistön käytettävyyttä. Erittäin runsaan jään ja lumen poistamiseen on myös mekaanisia apuvälineitä.

 

3. Pidä putkistot avoinna aina

 

Suuret lämpötilavaihtelut ovat hallaa putkistoille, jotka jäätyvät helposti. Tukokset ovat pahimmillaan riski kiinteistön arvolle, mutta aiheuttavat aina merkittävää haittaa kiinteistön käytölle. Huolehtimalla putkistojen kunnosta ja jäätymisen ennaltaehkäisemistä eri keinoin on kriittistä mille tahansa kiinteistölle. Varaudu ennakkoon sähköisillä sulatusjärjestelmillä sekä hanki hätätilanteita varten tukoksia avaavat tuotteet kiinteistöjen huoltajille.

 Lem-Kem-energiatiimi-kiinteiston-huoltajan-muistilista-5-vinkkia-1400.jpg

 

4. Ehkäise vaaratilanteet

 

Katoilta tippuva lumi ja jää on tappavaa. Tapauksia on onneksi harvoin, mutta yksikin on liikaa. Kukaan kiinteistönomistaja ei halua seuraavaa onnettomuutta omalle tontilleen. Riskitilanteet on tunnistettava ja estettävä ihmisten liikkuminen vaara-alueella katon puhdistuksen tai sitä edeltävänä aikana. Lumenpudottimet ovat usein erikoistuneiden yritysten työkaluja, mutta varmista että ne ovat käyttökunnossa. Ihmiset kulkevat yleensä siitä, mistä pääsevät lyhintä matkaa eivätkä osaa aina pelätä yllättävää vaaraa yläilmoista, joka voi tulla säätilamuutosten tai huoltotyön aikana. Varaudu riittävillä suojaesteillä sekä varoitusnauhoilla ja ohjaa kulku turvallisille alueille. Se voi säästää henkiä.

 

5. Estä kosteuden siirtyminen sisälle

 

Liukastumisriski voi siirtyä lumiselta pihalta sisätiloihin ja porraskäytäviin, mikäli sisääntuloväylät eivät estä kosteuden kulkeutumista. Kiinteistömatot lisäävät viihtyisyyttä, mutta ennen kaikkea tuovat turvallisuutta rakennuksen käyttäjille. Matot ovat yleensä kestäviä, mutta myös ne kuluvat ja menettävät toimintakykyään vaihtuvissa olosuhteissa. Varmista, että kiinteistöjen vuokramattopalvelu on tilattu riittävällä taajuudella tai että kiinteästi asennetut matot ovat hyvässä kunnossa. Uusi matot ennen kuin ne menettävät toimintakuntonsa.

 

 Haluatko lisäapua kiinteistönhoitoon - ota yhteyttä!

 

Kirjoittanut Energiatiimi