Aurinkoenergiaa eduskunnan Pikkuparlamentin katolle viidessä päivässä

Posted by Energiatiimi on 8.6.2020 11:46

In Aurinkoenergia, Aurinkovoimalaitos, Energiatiimi, kiinteistö, ilmainen energia, Aurinkovoimala, eduskuntakiinteistöt, Pikkuparlamentti, Aurinkovoimalan rakentaminen

Osana Eduskuntakiinteistöjen peruskorjausta, Pikkuparlamentin rakennus päätettiin uudistaa energiatuotannon suhteen hyödyntämällä aurinkovoimaa osana sen kokonaisenergiataloutta. Projektin kokonaisvastuussa on Assemblin, joka on ollut mukana Eduskuntakiinteistöjen korjauksissa jo vuodesta 2008. Lem-Kem Oy:n Energiatiimi rakensi osana kokonaishanketta rakennuksen katolle modernin aurinkovoimalan. Mutta onko aurinkopaneelit todella mahdollista asentaa käyttökuntoon alle viikossa näin isoon kohteeseen?

Lisäenergiaa päättäjien arkeen

Aurinkoenergian hyödyntäminen osana Eduskuntakiinteistöjen rakennusten energiatuotannosta on merkki vastuullisesta ja kauaskantoisesta päätöksenteosta.

Pikkuparlamentin katolle rakennettavan aurinkovoimalan asentaminen alkoi huolellisella suunnittelulla. Koska rakennus on yhteiskunnallisesti ja historiallisesti arvokas, kiinnitettiin voimalan ulkonäköön ja sijoitteluun erityisen paljon huomiota hankkeen alkuvaiheessa. Arkkitehdin avustuksella tehtiin hyvissä ajoin linjaukset siitä, miltä valmis aurinkovoimala tulisi näyttää.  Erityisen paljoin huomiota kiinnitettiin väreihin ja näkyviin elementteihin, sekä siihen, että kokonaisuus sopii osaksi rakennuksen ulkonäköä. Yhteistyö Energiatiimin suunnittelijoiden ja arkkitehtien välillä oli mutkatonta sekä suoraviivaista ja pääosin ilmakuvissa näkyvä lopputulos puhuu puolestaan.

Asennuksen taustalla olevat Energiatiimin asentajat ovat alansa osaavia ammattilaisia. Aurinkovoimala toteutettiin huolellisesti mitoitettuna maailman luotettavimpien komponenttien avulla yli 30 vuoden kokemuksella kiinteistöalta. Kun rakennuksen katto hyödynnetään koko pinta-alaltaan, on erittäin olennaista ymmärtää, miten ja mistä työ aloitetaan.

Koko katon pinta-ala hyödynnettiin maksimaalisesti asennuksissa, joten paneelien sijoittelumitoitukset oli tehtävä huolellisesti. Asennusten jälkeen tyhjää tilaa ei katolle juurikaan jäänyt. 

Kauanko asennus itseasiassa kestää?

Usein ihmisillä on harhaluuloja siitä, kuinka kauan aurinkopaneeleiden asentaminen käyttökuntoon itseasiassa kestää. Pikkuparlamentin aurinkovoimalan asennus oli osoitus siitä, kuinka nopeasti ja tehokkaasi aurinkopaneelit voidaan saada käyttöön, kun asentajat ovat työnsä osaavia ammattilaisia. 24 metrin korkeuteen asennettujen paneeleiden asennus kesti lopulta vain 5 työpäivää, jota edelsi muutama suunnittelupalaveri sekä työmaalla että toimistolla. Tehokas asennus tehtiin kuitenkin luonnollisesti laadusta tinkimättä ja ilman että ministereiden tai rakennusaikana tapahtunut presidentin vierailu häiriintyi.

 

Miten toteutetaan aurinkovoimala, joka toimii vielä 2042?