Energiatiimi_blogi.jpg

AJANKOHTAISTA

Uutisia energiansäästöstä, valaistuksesta ja investoinneista.

Arttu Pohjola valmistautuu innolla ensimmäiseen mäkimaajoukkuekauteensa

Kirjoittanut Laura Ala | 21.11.2017 14:51

Arttu Pohjolalla on edessään jännittävä talvi. Lahden Hiihtoseuran kasvatti valittiin kesällä mäkihypyn maajoukkueeseen vain 16-vuotiaana. Aiemmin yhdistetyssä kisannut lukiolainen jättää tänä talvena murtomaasukset varastoon ja keskittyy ainoastaan mäkihyppyyn.

“Maajoukkuepaikka antaa lisäpotkua. Tekee mieli treenata vielä ahkerammin. Ja onhan se siistiä lähteä kokeneempien kavereiden kanssa kisoihin”, Arttu kertoo odotuksistaan.

 

Vaarin perässä mäkeen

Herralassa asuva Arttu viihtyi suksilla ja minisuksilla jo taaperona. Nuoruudessaan mäkihyppyä harrastanut vaari Heikki Maattola houkutteli pojan hyppäämään, ja kipinä syttyi heti.

“Se lentäminen oli vaan niin hienoa”, Arttu muistelee. “Ja se on mäkihypyssä parasta edelleenkin.”

Viisivuotiaana hän hyppäsi ensi kertaa K6-mäestä, ja sen jälkeen talvet ovat kuluneet pitkälti Salpausselän mäellä ja erilaisissa lasten ja nuorten hiihto- ja mäkihyppykisoissa. 12-vuotiaana Arttu pääsi yhdessä viiden muun kaverin kanssa Ari Saukon valmennusryhmään. Ari Saukko on tullut tutuksi mm. Janne Ahosen valmentajana.

“Arttu on lahjakas kaveri. Hän on tunnollinen harjoittelija ja hänellä on erittäin hyvä kehonhallinta, mikä on mäkihypyssä olennaista”, valmentaja kertoo.

 

Menestys vaatii huimapäisyyttä ja lisää voimaa

Mäkihyppy on erikoinen laji sikäli, että vaikka fysiikka olisi kunnossa ja psyyke tasapainossa, tulosta ei välttämättä synny.

“Hyppyrin keulalla on 90 - 100 kilometriä tunnissa vauhtia, ja siitä pitäisi ponnistaa tyhjyyteen. Kaikki eivät sitä uskalla. Ne erottuvat, jotka luottavat itseensä. Näihin hommiin on yleensä kasvettu lapsesta”, Ari Saukko kuvailee.

Arttukin myöntää rakastavansa vauhtia. Lukion ekan vuoden opinnoilta ja mäkihypyltä jäävä vapaa-aika kuluu omaa peltoautoa rassaillen ja sillä kurvaillen. Paljon vapaa-aikaa ei kuitenkaan jää, sillä treenejä on yhdeksän kertaa viikossa. Erityisesti voimaa on saatava lisää, jos mielii aikuisten sarjassa huipulle.

Tänä talvena tavoitteena on päästä vähintään pistesijoille Continental Cupissa, ja jos hyvin käy, mukaan maailmancupin osakilpailuihin.

“Pitää muistaa, että Arttu on vielä nuori kaveri ja edessä on eka kausi pelkästään mäkihyppyyn keskittyen”, Ari Saukko toppuuttelee odotuksia.

Muutama vuosi pitää vielä tehdä töitä, ennen kuin paras taso saavutetaan.

 

LemKem-Arttu-Pohjola-MG_9110.jpg

 

Ilmastonmuutos huolettaa mäkimiestäkin

Matkalla huipulle nuori mäkihyppääjä tarvitsee sponsoreita. Artun tukija on lahtelainen kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja kiinteistönhoidon tuotteisiin erikoistunut perheyritys Lem-Kem Oy. Arttu ja hänen tiiminsä ovat kiitollisia tuesta.

“Nuorelle urheilijalle on erittäin tärkeää, että hän saa huomiota ja välittämistä ulkopuolisilta”, Ari Saukko sanoo.

Lem-Kemin toiminnan kantavina periaatteena on kiinteistöjen energian tuhlaamisen vähentäminen. Ilmastonmuutoksen keskellä tulee väkisinkin mieleen, kantavatko nuoret mäkikotkat huolta ympäristöstä ja tulevaisuuden lumisista talvista. Muovimäkien aikakaudella pakkasen ja lumen puute kun ei ole este mäkihypylle. Arttu Pohjolan mukaan ilmastonmuutos huolettaa “tottakai”, ja sen eteen pitää myös tehdä töitä.

“Me mäkihyppääjäthän olemme monet moottoriurheiluihmisiä, mutta kyllä se on hyväksyttävä, että välillä pitää jättää auto parkkiin. Koitan kiinnittää arkenakin huomiota asioihin, sammutella valot perässäni ja sellaista.”

Arttu toivoo, että lumisia talvia on jatkossakin.

“Haluaisin, että omat lapset pääsevät myös joskus aikanaan leikkimään lumessa. Ja vaikka mäkeä hyppäämään.”

Siihen on kuitenkin vielä aikaa. Sitä ennen Artun tavoitteet ovat urheilussa.

“Kyllähän se maailmanmestaruus on mielessä. Olisi siistiä olla maailman paras.”

Neljän vuoden päästä Arttu parikymppinen. Silloin pidetään Pekingin talviolympialaiset. Se saattaa olla nuorelle mäkikotkalle näytön paikka.

 

Tiesitkö? Energiansäästön aloittamista ei tarvitse lykätä Pekingin olympialaisiin saakka. Lem-kemin nykyaikaiset ratkaisut sammuttavat valaistuksen automaattisesti ja lataavat sähköautojen akut.

 

  Kiinnostuitko? Lue lisää tästä!

 

 Tutustu tästä Artun harjoitusvideoon!

Aiheet: Energiansäästö, Arttu Pohjola

Kirjoittanut Laura Ala

Laura Ala on yrittäjä ja liiketoiminnan kehittäjä, joka työskentelee mm. uusiutuvan energian, virtuaalitodellisuuden ja viestinnän parissa.