Watti (W) ilmaisee, kuinka paljon sähköä lamppu kuluttaa, mutta ei sitä kuinka voimakkaasti lamppu valaisee. 100W hehkulamppu ja 20W energiansäästölamppu kuluttavat eri määrän virtaa, mutta valaisevat silti suunnilleen yhtä voimakkaasti.

Valovirta eli lumen (lm) ilmaisee yhden valonlähteen tuottaman valon määrän. Edesmennyt 100 W hehkulamppu tuotti noin 1000 lm valomäärän. Lampun ostajalle luumenit kertovat lampun ”kirkkauden” kuten watit ennen vanhaan.

Kelvin (K) ilmoittaa valon värin. Esimerkiksi tavallisen hehkulampun värilämpötila on noin 2700 kelviniä. Led-lamput ovat yleensä kirkkaampia (3000-4000 K), mutta myös niitä on nykyisin saatavilla eri kelvineillä erilaisen tunnelman luomiseksi. Esimerkiksi toimistovalaistukseen toivotaan usein kirkkaampaa valoa kuin kotiin. Kirkkaassa päivänvalossa on 6000 kelviniä.

Ra-indeksi ilmoittaa värintoistoindeksin eli mitä suurempi Ra-arvo, sitä luonnollisempana värit toistuvat.

Luksi (lx) kertoo valaistusvoimakkuuden pinnan tietyssä pisteessä. Yksi luksi on kynttilän antaman valon määrä metrin päähän. Keskipäivän auringonvalo tuottaa yli 100 000 lx valaistusvoimakkuuden.

Valovoima kandela (candela, cd) kertoo, kuinka paljon valoa lamppu säteilee tiettyyn säteilykulmaan. Yksi kandela vastaa suunnilleen tavallisen kynttilän valon kirkkautta tai voimakkuutta.

Värintoistokyky vaikuttaa valon laatuun värilämpötilan ohella. Värintoistokyky kertoo, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit tulevat valossa näyttämään. Värintoistokykyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi. Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat

Säteilykulma ilmoitetaan muun muassa alasvaloille ja kohdevalaisimien lampuille, joita on saatavilla erilaisilla säteilykulma-asteilla. Kun halutaan tarkempi kohdennus, valitaan pienempi säteilykulma. Suurempi säteilykulma luo enemmän yleisvalaistusta. Säteilykulmasta käytettyjä nimityksiä ovat myös keilan koko, valonjako ja avauskulma.
Elinikä eli polttoaika (h) kertoo lamppujen polttoiän, joka ilmoitetaan yleensä tunteina (h). Ilmoitettu elinikä on keskimääräinen elinikä.

IP-luokitus määrittää valaisimien suojauksia ulkoisia ympäristöolosuhteita kuten pölyä ja vettä vastaan. IP-luokka suojaavat myös ympäristöä sähkökoneen aiheuttamalta vaaralta. Sähkölaitteiden IP-merkintä on kaksinumeroinen, joista ensimmäinen numero kertoo tuotteiden suojauksen kiinteitä vieraita esineitä vastaan (pöly, kivet, ötökät), toinen numero kertoo sähkölaitteiden suojauksia vastaan.

Jännite voltti (V) kertoo valaisimien ja lamppujen jännitteen. Yleisin jännite on 230 V vaihtovirta, eli ne kytketään normaaliin verkkovirtaan. Myynnissä on myös 12 V valaisimia ja lamppuja. Tällöin verkkovirran ja lampun väliin täytyy asentaa muuntaja, joka muuttaa 230 voltin verkkovirran 12 voltin tasavirraksi.

Liitäntälaite muuttaa tavanomaisen verkkosähkön valonlähteelle sopivaan muotoon.