Valaistusta optimoimalla S-market Siilinjärven uuteen myymälään tuhansien eurojen säästöt

Osuuskauppa PeeÄssä rakennutti keväällä 2013 Siilinjärvelle uuden S-marketin, jonka tavoitteena oli varmistaa paikkakunnalle kilpailukykyinen palvelutarjonta pitkälle tulevaisuuteen. Myymälän alkuperäiseen valaistussuunnitelmaan liittyviä ongelmia olivat muun muassa suuret energia- ja huoltokustannukset. Suunnitelmassa oli jätetty huomiotta myös hyllyjen ja kevyiden seinärakenteiden vaikutus, jonka vuoksi loisteputkien valaisinmäärä oli alimitoitettu. PeeÄssän tavoitteena oli toteuttaa kaikin puolin mahdollisimman energiatehokas kiinteistö ja Lem-Kem Oy:llä oli tarjota ongelmiin ihanteellinen ratkaisu.

Lem-Kem Oy:n energiatiimi otti yhteyttä PeeÄssään ja tarjosi uuteen myymälään kattavaa valaistuksen energiansäästökartoitusta. ”Kartoituksen tavoitteena on saada luotettava kokonaiskuva siitä, kuinka paljon sähköenergiaa kuluu suunniteltuun valaistukseen ja ovatko suunnitellut ratkaisut taloudellisesti ja ekologisesti tehokkaita”, kertoo Lem-Kem Oy:n valaistuksen energia-asiantuntija Kari Knuutila . ”Palvelukonseptiin kuuluu kartoituksen lisäksi kehitysehdotus energiaa säästävistä tuotevaihtoehdoista sekä selkeä ja ymmärrettävä raportointi investointipäätöksen tueksi. Järjestelmä laskee jopa elinkaarisäästöt ja hiilijalanjäljen”. Energiansäästökartoituksen jälkeen loisteputket vaihtuivat energiatehokkaiksi led-lampuiksi ja S-marketin uudeksi valaistusratkaisujen toimittajaksi valittiin Lem-Kem Oy.

”Energiansäästö oli luonnollisesti ratkaisevan tärkeä. Alkuperäinen suunnitelma oli toteuttaa valaistus T-5 loisteputkivalaisimilla, mutta laskelmien perusteella energiansäästö lisääntyi niin merkittävästi, että hankinta päätettiin tehdä Lem-Kem Oy:ltä. Heidän tekemänsä laskelmat vakuuttivat asiantuntemuksellaan”, kehuu Osuuskauppa PeeÄssän kiinteistöpäällikkö Tomi Vierimaa . Uuden ratkaisun myötä myymälän ja parkkihallin vuosittaiset säästöt olivat useita tuhansia euroja alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna ja kattava investointi maksaa itsensä takaisin jo vajaassa kolmessa vuodessa.

”Toimitus tapahtui sovitussa aikataulussa ja esivalmistelujen jälkeen asennus sujui todella helposti, yksittäisen valaisimen asennukseen meni ainoastaan 3 minuuttia aikaa! Tuotteiden toimitus ja asennus oli kuitenkin haastavaa kiireisen aikataulun vuoksi”, kehuu Vierimaa. ”Olemme hyvin tyytyväisiä toimituksen ja palvelun laatuun”, myötäilee marketpäällikkö Jarno Koski . Lem-Kem Oy panostaa pitkäikäisiin asiakassuhteisiin ja yritys on tuonut maahan laadukkaita ja pitkäikäisiä valonlähteitä jo lähes 30 vuoden ajan. ”Lem-Kem Oy on toiminut markkinoilla jo pitkään ja on vakavarainen yritys, mikä myös vaikutti päätöksentekoon hankintaa tehdessä”, paljastaa Vierimaa. ”Lem-Kem Oy on toiminut jo vuosia PeeÄssän tavarantoimittajana ja palvelu on parantunut selkeästi; aikaisemminhan Lem-Kem Oy oli selkeästi vain yksi tavarantoimittaja ja nykyisellään he tarjoavat laajan palvelukonseptin valaistussuunnittelusta energiatehokkaaseen valaistuslaskentaan”.

Osuuskauppa PeeÄssä aikoo jatkaa tulevaisuudessakin energiatehokkaalla linjalla ja aikoo muun muassa päivittää vanhoja kiinteistöjä valaistuksen osalta. Seuraavana päivityskohteena vuonna 2015 on Kuopiossa Kodin Terran yhteydessä sijaitsevan S-marketin valaistus.

Projektissa käytetyt tuotteet