Mitä eroa on hehkulampulla, halogeenilampulla, energiansäästölampulla ja LED-lampulla?
Voiko lamppuja himmentää?
Minkälaisia sävyeroja lampuilla on?
Minkälaisia säästöjä voi saada?
Mikä kanta valaisimessani on?
Miten kierrätän lamput?

Mitä eroa on hehkulampulla, halogeenilampulla, energiansäästölampulla ja LED-lampulla?

Hehkulampun kuluttamasta energiasta vain noin 5 % muuttuu valoksi ja loput 95 % muuttuu lämmöksi. Näin ollen hehkulamppu on varsin tehoton sen kuluttaman energian ja tuottaman valon määrään nähden. Hehkulamppujen valmistus on EU-asetuksen mukaisesti lopetettu ja niitä on saatavilla enää vähän.

Samankaltainen vaihtoehto hehkulampuille on halogeenilamppu, joka on kuitenkin noin 30% energiatehokkaampi. Halogeenilampussa ja hehkulampussa on sama tekniikka, mutta helogeenissa hehkulankaa ympäröi helogeeni esimerkiksi tyhjiön tai argonkaasun sijaan.

Energiansäästölampuilla syntyy pitkän ajan kuluessa hehkulamppuihin verrattuna enemmän säästöä kuin halogeeneilla, sillä se on noin 80% perinteistä hehkulamppua energiatehokkaampi. Energiansäästölampuissa käytetään samaa tekniikka kuin tavallisissa loisteputkilampuissa, mikä on hehkulamppua tehokkaampi tapa. Energiansäästölamput ovatkin tavallaan pienloisteputkilamppuja, joita saa pyöreällä kuvulla, sauvamaisina tai kierteisinä.

LED-lamppu on kaikista energiatehokkain vaihtoehto ja niillä saavutetaan merkittäviä säästöjä sähkönkulutuksessa, sillä lähes kaikki sen kuluttama energia muuttuu valoksi. Lamppu toimii valodiodien (LED) avulla, jotka tuottavat vain vähän lämpöä. Valodiodit ovat suhteellisen kylmän- ja iskunkestäviä, joten LED-lampun käyttöikä on jopa 25 kertainen hehkulamppuun verrattuna. LED-lamput myös kestävät useampia sytytys- ja sammutuskertoja kuin halogeeni- ja energiansäästölamput. LED:ien laatu ja valontuotto vaihtelevat kuitenkin suuresti eli valitessa LED-lamppua pitää olla tarkkana.

Voiko lamppuja himmentää?

Himmennettävyydestä kerrotaan lampun pakkauksessa tai tuotekuvauksessa. Kaikki lamput eivät kestä tällaista säätämistä, joten himmenninominaisuudella varustettuun valaisimeen pitää hankkia himmentämisen mahdollistava lamppu. Lem-Kemin tuotekuvauksissa on merkinnät himmennettäville lampuille, mutta myös henkilökuntamme ohjaa mielellään valitsemaan parhaat vaihtoehdot.

Minkälaisia sävyeroja lampuilla on?

Kun siirrytään hehkulampuista energiatehokkaimpiin vaihtoehtoihin, halutaan, että valonväri ja -voimakkuus ovat mahdollisimman samanlaiset. Ensimmäistä energiansäästö- ja LED-lamppujen väri oli valkoisempi ja kylmempi, mutta nykyään vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Kaikkiin valaisimiin kannattaa kuitenkin valita lamput, joissa on suurin piirtein sama värilämpötila. Pakkauksen Kelvin-lukema (K) ilmaisee lampun värilämpötilan.

Jos luku on noin 3000, saat lämmintä kellertävää valoa, samoin kuin hehkulampuilla. Kun arvo on noin 5000, saat sinisempää eli päivänvalon kaltaista keinovaloa. Monet kokevat sellaisen valon pitävän mielen virkeänä ja rasittavan silmiä vähemmän kuin keltainen valo. Siksi päivänvalolamput sopivat esimerkiksi työntekoon ja lukemiseen parhaiten.

Minkälaisia säästöjä voi saada?

Energiatehokkuus on merkitty pakkaukseen aakkosilla samalla tavalla kuin esimerkiksi kodinkoneissa. Energiatehokkaimpia lamppuja ovat led-lamput, jotka saattavat yltää jo A+-luokkaan. Ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan perinteiset energiansäästölamput. Energiatehokkuus ilmoitetaan vihreä-puna-keltaisella värillä merkityllä, aakkostetulla asteikolla.

Yksittäisen lampun energiankulutus puolestaan selviää wattimerkinnöistä. Esimerkiksi perinteistä 60 watin hehkulamppua vastaa valoteholtaan nykyään 15 watin energiansäästölamppu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että energiansäästölamppu antaa valoa nelinkertaisen määrän samalla sähkönkulutuksella. Lisäksi nykyisten lamppujen käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin hehkulamppujen.

Lamppujen käyttöikä voi vaihdella paljonkin niin, että hehkulamppujen käyttöikä on lyhin (noin 1000 tuntia) ja LED-lamppujen pisin (jopa 35 000 tuntia). Pakkauksessa ilmoitettu polttoaika on keskiarvo ja testatuista lampuista osa jatkaa palamistaan vielä ilmoitetun tuntimäärän jälkeen.

Sytytyskertojen määrä on tärkeä tarkistaa erityisesti silloin, jos lamppua joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan usein. Jatkuva räpsyttely vähentää lampun käyttöikää. Paras vaihtoehto tällaisiin tiloihin ovat halogeenit ja ledit.

Mikä kanta valaisimessani on?

Eri valaisimiin sopii erilainen lampunkanta ja lähes kaikkiin kantamalleihin löytyy korvaava, vähemmän energiaa kuluttava lamppu. Lem-Kemin valikoiman lamput on jaeltu tyyppien lisäksi kannoittain, joten korvaava lamppu on helpompi löytää. Mikäli et löydä verkkokaupasta sopivaa tuotetta, otathan yhteyttä paikkakuntasi myyjään, joka etsii korvaavaan vaihtoehdon.

Miten kierrätän lamput?

Vain halogeenit ja vanhat hehkulamput voi hävittää sekajätteen mukana. Muut pitää toimittaa sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteisiin tai Lem-Kemin toimipisteeseen.

Vuonna 2013 voimaantulleen jätelain mukaan myös yli 1 000 neliön päivittäistavarakaupoilla ja yli 200 neliön erikoistavarakaupoilla on velvollisuus ottaa vastaan asiakkaiden palauttamat energiansäästölamput, jos lampun ulkomitta on alle 25 senttiä. Jos ulkomitta ylittää asetetun mitan, kuluttaja saa palauttaa energiansäästölampun mihin tahansa tuotteita myyvään myymälään ostaessaan samalla vastaavan tuotteen.

Lisäkysymyksissä voitte aina turvautua Lem-Kemin edustajien ammattitaitoiseen apuun. Autamme mielellämme valitsemaan tehokkaimmat, taloudellisimmat ja ympäristöystävällisimmät kaikkiin kohteisiin. Ota yhteyttä!